blank

Kinderuitvaarten

Als geen ander weet Gijsje hoe belangrijk het is om goed afscheid te nemen van je kindje.

Toen Ferry, hun derde kindje in 1985 overleed, hebben Gijsje en en haar man Rick, samen met goede vriendin Marian, alles zelf gedaan. In die tijd helemaal ongebruikelijk, maar het voelde goed voor hun. Omdat het zo belangrijk is, proberen wij nu bij Charon ouders en hun kinderen zoveel mogelijk te begeleiden in het aanraken en vasthouden van hun kindje. Natuurlijk voelt het vreemd, maar eenmaal over de eerste twijfel en angst heen, merken wij dat het de familie goed doet om zo dicht bij hun kindje te zijn. Hun babytje te leren kennen, hun kindje nog een keer overal aanraken en kussen.

Dit zijn ogenblikken die nooit meer terugkomen, die je je leven lang in je hart mee blijft dragen.

Bij een overleden baby zijn nog geen herinneringen gemaakt. Het is fijn om de herinneringen dan samen met familie en vrienden in deze belangrijke dagen te maken of te laten ontstaan, zodat iedereen het kindje kent en de ouders ook later met anderen over hun bijzondere en zo welkomen kindje kunnen praten.

Bij oudere kinderen is het belangrijk om ook vriendjes en vriendinnetjes bij het afscheid te betrekken. Is het voor ons volwassenen al onvatbaar, dat het kind overleden is, voor kinderen is het haast nog ondenkbaarder, dat het leven eindeloos is. Door hun te betrekken bij het afscheid, b.v. het laatste huisje – de kist – te beschilderen of het mandje samen te vlechten, vinden zij troost bij elkaar en kunnen zij later met elkaar erover praten. Zij hebben het immers samen met hun vriendjes meegemaakt. Ook zou het afscheid in hun leefomgeving, b.v. de school of vereniging plaats kunnen vinden, daarmee is het niet zo afstandelijk en kunnen zij elkaar bij staan in deze moeilijke tijd.

Met Charon mochten wij al diverse afscheidsvieringen in scholen en bv. clubhuizen laten plaatsvinden, altijd tot uiteindelijke tevredenheid van de families en het bestuur van de locatie.

Het is ook hier de moeite waard om buiten de begaande paden te gaan kijken.

 

 

 

Geplaatst op: 5 augustus 2015

Pin It on Pinterest