Natuurlijk opbaren

In onze optie, is de periode tussen sterven en uitvaart heel belangrijk voor zowel de familie, als degene die dit leven verlaat. De overledene is in de dagen na het overlijden erg kwetsbaar. Het lichaam kan zich in deze staat niet verweren tegen invloeden van buitenaf. In deze dagen zijn rust, ruimte en een goede omhulling van groot belang.

De Zachte Kist is hiervan een voorbeeld. De overledene wordt niet mechanisch gekoeld, maar het matras van hooi en stro houdt het lichaam op zijn eigen lage temperatuur. Een zachte vilten kist omhult het lichaam. Het vilt biedt stevigheid en wordt geïmpregneerd met bijenwas. Zo creëren we bescherming tegen vochtverlies en ruikt het lekker.

Heengaan – het loslaten van ziel en lichaam – is een proces dat zo’n drie dagen kan duren. Al eeuwenlang denken mensen dat de overledene in deze tijd terugblikt op het leven. Wij geloven dat je je dierbare kan helpen door hem of haar niet ‘op te bergen’. Wij denken dat opbaren in een vertrouwde ruimte, waarin rustig op het voorbije leven kan worden teruggeblikt, helpt bij het heengaan. Geleidelijk aan wordt zo het contact tussen lichaam, geest en ziel verbroken.

In antroposofische kringen zijn er waakgroepen, welke families bijstaan in deze eerste dagen, vooral de eerste nachten.

Heel bijzonder wordt de opbaring als je voor het natuurlijke opbaren op graszoden kiest.

Hierbij wordt de overledene niet op de mechanische koeling gelegd, maar ligt hij of zij gewoon op een baar of in zijn eigen bed. Hieronder worden, op de grond verse graszoden, liefst uit de eigen tuin gelegd en twee keer per dag met een mengsel van water, Rozemarijnbadmelk en Silicia D8 besproeid. Zowel het gras, de rozemarijn, als het Silicia hebben een sterke verbinding met het licht en verkoelen de ruimte om enkele graden. Ook verschonen zij de ruimte om de overledene, dit is voor gevoelige mensen voelbaar.

Deze manier van opbaren is niet altijd mogelijk.

Wij informeren en adviseren je graag over alle mogelijkheden.

 

Geplaatst op: 5 oktober 2016

Pin It on Pinterest