De afscheidsviering

De afscheidsviering is de finale van het leven. Iedereen zal dit anders beleven, in een besloten kring, uitbundig, kerkelijk, in een restaurant, gewoon thuis, of zelfs in de tuin.
Charon heeft hierin een ruime ervaring en we hebben al op vele locatie’s een afscheidsviering mogen begeleiden.

Nadenken over de afscheidsviering

Als terminale patiënten, na een lange weg van ontkenning, woede, pijn en berusting over hun afscheidsviering willen praten, kunnen wij van Charon hen en de familie helpen hun gedachten, wensen en behoeftes te vertalen naar een persoonlijke afscheidsviering. Door min of meer actief deel te nemen aan de voorbereiding van de ceremonie en gedachten en gevoelens te benoemen, kan de zieke en zijn dierbare tot rust komen.
Het van tevoren regelen van de uitvaart geeft de nabestaanden ook houvast. In de dagen ná het overlijden hoeven geen overhaaste beslissingen genomen worden en kan er in alle rust afscheid genomen worden.

Mensen, die bij leven en welzijn de regie over hun afscheidsviering in handen willen houden, kunnen dit samen met een van de medewerkers van Charon uitwerken.
Hier gaat het natuurlijk niet om een precieze uitwerking van de afscheidsviering. Deze mensen hopen immers nog heel lang te mogen leven.
Toch zal een globale uitwerking ook hier de nabestaanden helpen om een zo persoonlijk mogelijke ceremonie tot een waardevolle herinnering te maken.

Bijzonder is de mogelijkheid om foto’s en of film beelden af te spelen via een beamer, tijdens de afscheidsviering of condoleance. Herinneringen worden opgeroepen (vooral wanneer de overleden al geruime tijd ziek was, of dement. dan komen de gelukkige tijden weer vers in het geheugen).  Dit is tevens mogelijk met geluid. het inspreken van een geluidsband kan heel veel warmte en berusting geven aan de nabestaanden. Hiervoor heeft Gijsje de Finale Parlando bedacht.

Pin It on Pinterest